Pass

Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı (ZOKEV) tarafından düzenlenen “Ekonomik ve Ekolojik Sürdürebilirlik Açısından Filyos Vadisi Sempozyumu” Çaycuma’da gerçekleştirildi.

SEKA Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilen ve iki gün süren sempozyumun açılışına; CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, Çaycuma Belediye Başkanvekili Cengiz Gökçe, CHP Çaycuma İlçe Başkanı Tuncay Akyol, 23-24’üncü Dönem CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Çaycuma Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Hayri Kandemir, Türkiye Emekliler Derneği Çaycuma Şubesi Başkanı Nizamettin Eyidoğan, Eğitim-Sen Çaycuma Temsilcisi Gökhan Taner Günsan, Selüloz-İş Çaycuma Şubesi Başkanı Hakan Cura, Zonguldak Köy Kooperatifleri Birliği Başkanı Bayram Cura, TEMA Zonguldak İl Temsilcisi Berran Aydan, ZOKEV Başkanı Zafer Kalafat, Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Ahmet Öztürk ve çeşitli üniversitelerden çok sayıda akademisyen konuşmacı olarak katıldı.

KALAFAT: “FİLYOS VADİSİ, BÖLGEMİZİN EN DEĞERLİ DOĞAL VARLIĞIDIR”

Sempozyumun açılış oturumunu BEÜ Maden Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Vedat Didari yönetirken, açılış konuşmasını yapan ZOKEV Başkanı Zafer Kalafat, bölgenin kangrene dönüşmüş sorunları için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Başkan Kalafat, “Daha önce lavuar alanı ve Filyos Sempozyumu ile sorunun tüm muhataplarını bir masa etrafında toplayarak, hep birlikte çözüm aradık. Son derece önemli yaklaşım ilkeleri ortaya çıkardık. Ancak bilim insanları ve ilgili çevrelerin ortaklaştığı konular üzerinde siyaset kurumunu harekete geçirmeyi başaramadık. Yaşam kalitemizi aşağılara çeken ve Türkiye’yi üçüncü dünya ülkesi olarak kalmaya mahkum eden bu kültür mutlaka aşılmalıdır. Filyos Vadisi, bölgemizin en değerli doğal varlığıdır. Altındaki kömür ne ise, yer üstünde de Filyos Vadisi, Zonguldak için aynı anlamı ifade etmektedir. Nasıl kömür Zonguldak’ı yoktan var eden bir olguysa, Filyos Vadisi de gelecekte Zonguldak Vadisi’ni ayakta tutacak, yaşam kaynağı sunacak bir değer olacaktır. Biz burada yeşil ekonomik modelin hayata geçirileceğini, bununda hem yöremiz, hem gezegenimiz için yaşamsal önemde olduğunu düşünüyoruz. Ekolojik duyarlılıkları olan sivil toplum örgütleri olarak bu sempozyumda belki de bir ilki başaracağız.”

AYDAN: “AĞIR SANAYİ OLMADAN DA İŞ-AŞ SAĞLANABİLİR”

TEMA Vakfı Zonguldak Temsilcisi Berran Aydan ise, 2009 yılından beri Genel Merkezin çalışmaları doğrultusunda Filyos Vadisi ile özel olarak ilgilendiklerini söyledi. Aydan, “2009 yılında Bartın-Karabük-Zonguldak çevre düzen planları ile başlandı. O planlarda bölgenin ‘serbest bölge’ ilan edilmesinin ardından bir iptal davası açıldı. Böylece hukuksal süreç başlamış oldu. 3 kez çevre düzen konusundaki bazı maddelerin iptali ve çok kıymetli ekosistemi barındıran bu değerli alanın ‘endüstri bölgesi’ ilan edilmesinin iptali konusunda davalar açtık. Bazı maddelerde yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Ama ne yazık ki, günümüz Türkiye’sinde siyaset, her şeyin üzerinde. Bakanlar Kurulu, tekrar karar alarak, liman inşaatını başlattı. Termik santraller, çimento fabrikaları, ağır sanayi tesisleri olmadan da iş ve aş mümkündür. Bizler biyolojik çeşitliliğin katledilmesine karşı çıkıyoruz” şeklinde konuştu.

KÖKTÜRK: “ZONGULDAK HAK ETTİĞİ DEĞERİ GÖRMÜYOR”

23-24’üncü Dönem CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk ise, Zonguldak’ın hak ettiği değeri görmediğini söyleyerek, “Zonguldak, madencinin sırtında yükselen, demir-çelik fabrikası ve ÇATES ile Türkiye’yi omuzlarında taşıyan bir sanayi kentidir. Zonguldak, Atatürk’ün çok değer verdiği cumhuriyetin ilk kenti olmuştur. Bu yüzden Zonguldak ile gurur duyuyoruz. Biz aslında yatırıma karşı değiliz. Söylediklerimiz cımbızlanarak, maalesef kamuoyuna yanlış aksettiriliyor. Taşkömürü, özelleştirme politikaları ile kan kaybetti. TTK’nın etkinliğinin azalması, özellikle yurt dışında çalışan işçilerimizin doğu-batı birleşmesinden sonra durumunun kötüleşmesi, siyasal iktidarların emek kenti Zonguldak’ı ikinci il bakışı ile yaklaşmaları, maalesef o parlak dönemlerden terk edilmiş maden kasabasına dönüştürmüştür. Bugün Zonguldak genel bütçeye verdiğini alamayan bir kent olarak karşımıza çıkıyor. KÖYDES projeleri ile Zonguldak’ın çok az pay aldığını görüyoruz. Kamu yatırımlarından yararlanmada ise, Zonguldak 57’nci sırada... Filyos Projesi, işsizliğin önlenmesine fırsat olacakken, ekolojik sürdürebilirlik ile ekonomik sürdürülebilirliğin çatışması noktasına gelinmiş. 8 yıllık milletvekilliğimizde verdiğimiz önergeler ile bunu anlatmaya çalıştık. Maalesef bu konuda projenin gel-gitlerde olduğunu gördük. Başbakanlığa ekolojik dengeyi bozmayacak yatırımların neler olduğunu sorduk” diye konuştu.

TURPCU: “KUŞ CENNETLERİNDEN BİRİ OLAN BU DOĞA HARİKASININ HEBA EDİLMESİNİ İSTEMİYORUZ”

CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu da, Zonguldak’ta termik santraller zinciri olduğunu söyleyerek, “İnsanlara ‘İstihdam sağlayacağız’ diyerek, kuş cennetlerinden biri olan bu doğa harikasının heba edilmemesi için sosyal demokrat ve Çaycuma’nın geleceğini düşünen Çaycumalılar olarak dikkat edeceğiz” dedi.

Şehir Plancısı Sosyolog Prof. Dr. İlhan Tekeli, “1964 Zonguldak Ön Planı’ndan Günümüze Filyos” konulu konuşmasını gerçekleştirilerek, açılış oturumu sona erdi.

ZOKEV Başkanı Zafer Kalafat’ın yönettiği birinci oturumda; BEÜ Biyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Mustafa Sözen “Biyolojik Çeşitlilik Açısından Filyos Vadisi”, Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi’nden Prof. Dr. Erdoğan Atmış “Filyos Vadisi’nde Çevre ve Orman”, Bartın Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Şahin Yıldırım tarafından “Filyos Vadisi’nin Arkeolojisi”, BEÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Araştırma Görevlisi Onur Dündar tarafından “Filyos Nehri’nin Coğrafyası, Jeolojisi ve Hidrolojisi” konulu konuşmalar gerçekleştirildi.

BEÜ Makine Mühendisliği Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Mustafa Eyriboyun tarafından yönetilen 2’nci oturumda; Harita Mühendisi Prof. Dr. Erol Köktürk “Filyos Projesi’nin Bölgedeki İzdüşümleri ve Yansımaları”, Şehir Plancısı Dr. Ümit Özcan tarafından “Planlama Sürecinde Filyos Vadisi”, BAKKA Strateji Geliştirme ve Programlama Birim Başkanı Mehmet Çetinkaya tarafından “Filyos Vadisi Projesi”, BEÜ İktisadi ve İdari Bölümler Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Ferdi Keskinoğlu tarafından “Filyos Bölgesi İllerinin Ekonomik Yapısı ve Beklentiler”, TEMA Çevre Politikaları Bölüm Başkanı Özgür Erdemli Mutlu tarafından “Filyos Vadisi Projesi’ne TEMA Bakışı ve Hukuksal Çerçeve” konuları anlatıldı.

BEÜ Çaycuma Meslek Yüksekokulu’ndan Yrd. Doç. Dr. Neşe Köktürk’ün yönettiği 3’üncü oturumda; Zonguldak Köy Kooperatifleri Başkanı Bayram Cura tarafından “Filyos Vadisi’nde Tarımsal Üretim, Sorunlar ve Talepler”, Zonguldak Arıcılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Abdurrahman Canlı tarafından “Vadinin Arıcılık Potansiyeli, Sorunları ve Talepleri”, Veteriner Hekim Cengiz Şeker tarafından “Filyos Vadisi’nde Mandacılık, Süt Üretimi, Sorunlar ve Talepler”, Çiftçi-Sen Genel Başkanı Abdullah Aysu tarafından “Türkiye’de Tarımsal Kalkınma ve Organik Tarım” konuları tartışıldı.

Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Ahmet Öztürk’ün yönettiği 4’üncü oturumda; Zonguldak Kültür ve Turizm Şube Müdürü Kürşat Coşgun “Bölgenin Turizm Potansiyeli”, Boğaziçi Üniversitesi’nden Dr. Bengi Akbulut tarafından “Kalkınma, Kimin İçin, Ne Pahasına?”, Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü’nden Prof. Dr. Ali Kerem Saysel tarafından “Bütüncül Sosyo-Ekolojik Yaklaşım ve Değerlendirme”, İstanbul Teknik Üniversitesi ( İTÜ) İşletme Fakültesi’nden Doç. Dr. Ahmet Atıl Aşıcı tarafından “Yeşil Ekonomik Dönüşüm: Kısıtlar ve Araçlar” konuları anlatıldı.

Sempozyum kapsamında katılımcılara, Çaycuma Temenler Köyü Gali Tepesi ve Filyos Kalesi gezdirildi.

Haber: EKSPRES

 


Haber Okunma Sayısı : 3593
22.05.2017



Hakkımızda.

25 Ocak 2006 tarihinde Basın ve Meslek İlkelerine Bağlı Kalmaya Söz vererek, Çaycuma Ekspres Gazetesi Günlük Siyasi Gazete olarak yayın hayatımıza başladık.

2009 yılında Çaycuma Ekspres Gazetesi ile devam ettiğimiz hizmet doğrultusunda matbaacılık sektörüne de adım atarak Miyanyedi Ofset olarak Çaycuma’da hizmet vermeye başladık.

Miyanyedi Ofset, her geçen gün genişleyen hizmet yelpazesiyle, matbaa, reklam, promosyon ve tasarım hizmetlerinde faaliyet göstermektedir. Sektöründe kaliteli hizmet anlayışıyla faaliyetlerine devam eden Miyanyedi Ofset, müşteri memnuniyeti ve devamlılığını sağlanmasını en önemli prensip olarak görür.

Bunu elde etmek için işle ilgili bütün kararlarımızda ve işin her aşamasında kalite, ve özenle ilgili prensipleri dikkate alıyor, en yüksek etik değerlere bağlı kalıyoruz.

Ayrıca, Eylül 2015’te Çaycuma Ekspres Gazetemiz haberlerine bir yenilik daha katarak son dakika haberler ve canlı yayın bağlantısıyla da bir yeniliğe daha imza attık.

EKSPRES GAZETESİ
Çay Mah.Saray Sok. No :1/B
Çaycuma - ZONGULDAK
Tel :0 372 615 79 70
E-mail : miyanyediofset@hotmail.com
Hava Durumu.
Hava durumu tahmini
Çaycuma
Bize Ulaşın