Pass

Türkiye Emekliler Derneği Çaycuma Şube Başkanı Nizamettin Eyidoğan, emekliye yapılan zamların ardından açıklamada bulundu.

Emeklinin beklentisi karşılanmadığını dile getiren TÜED Çaycuma Şube Başkanı Nizamettin Eyidoğan; “2022 yılı birinci altı ay emekli zamları açıklandı. Buna göre, SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine yüzde 25,48 artış yapıldı. Emekli aylıkları 2.500 TL’nin altında kalan emeklilere ise, 2.500 TL ödenmesi kararlaştırılmıştır. Memur emeklilerine ise, kamu toplu sözleşmesine göre memurlara yapılan ortalama yüzde 30,5 zam uygulanacaktır. 2022 yılı emekli aylıklarına yapılan zamların genel değerlendirmesi yapıldığında; yüzdeli zamlar, aylıkları yüksek olan emeklileri korumuş, aylıkları düşük kalan emeklilere ise, sınırlı bir artış getirmiştir. Bu kapsamda olan emeklilerimize önce iyileştirme ve sonrasında zam yapılması öngörülmediğinden, açlık sınırının altında aylığı olanlar korumasız kalmıştır. Aylıkları düşük olan emekliler, asgari ücrete yapılan yüzde 50 zammın kendilerine de yansıtılması beklentisi içindeydiler. Bu beklentinin karşılık bulmaması, emekliler arasında tepkiyle karşılanmıştır. 1 milyon 600 bin emeklinin aylıklarının 2.500 TL’nin altında kalması, sosyal güvenlik sistemimizin önemli bir sorunu olmuştur. Emekli aylığı hesaplanmasında dikkate alınan “güncellenme katsayısı” ve “aylık bağlanma oranı” yetersiz kaldığından, emekli aylıkları da düşmektedir. 2000 sonrası dönem için yüzde 35 olan asgari emekli aylık bağlama oranı yüzde 70 olmalı ve asgari ücretin altında emekli aylığı ödenmemelidir. 2022 yılından itibaren en az aylık ödemesi 2.500 TL’ye yükseltilmiştir. Emekli zamları ise, emeklinin aylığına yapılacak ve 2.500 TL’nin altında kalması durumunda, 2.500 TL ödenecektir. Dernek olarak beklentimiz ise, asıl aylıkların 2.500 TL’ye çekilmesi yönündedir. Başka bir ifadeyle, 2.500 TL’nin altında olan emekli aylıkları 2.500 TL’ye yükseltilmelidir. Bu yapılmadığından ve emekli zamları sigortalının mevcut aylığına yapıldığından, önemli bir emekli kesimi uzun süre 2.500 TL almaya devam edecektir. Buna itiraz ediyoruz. Örnek; bir emeklinin kendi aylığı 1850 TL. Yüzde 25,48 zam bu aylığa yapılacak ve 2022 itibariyle aylık 2.321 TL’ye yükselecek ve bu emeklimize 2.500 TL ödenecektir. Temmuz ayında 2.321 TL aylığa zam yapılacak ve 2.500 TL’nin altında kalırsa, 2.500 TL ödenmeye devam edilecektir. Sistem, bu şekilde işleyecektir. Aslında, 2.500 TL taban aylık olarak benimsenmesi ve zamların bu tutara yapılması gerekirdi”

EMEKLİ AYLIKLARININ ARTIŞI VE ÖDENMESİ

Eyidoğan; “2022 yılı birinci altı ayda emekli aylıklarına yapılan yüzde 25,48 zammın yansıması aşağıda yer alan tabloda olduğu gibi uygulanacaktır.

Dul ve yetim aylıkları, sigortalının aylığı 2.500 TL’nin altıda ise, 2.500 TL esas alınarak hisseleri oranlarına göre yeni bir hesaplama yapılacaktır. Emeklinin aylığı 2.500 TL’nin üzerinde ise, hak sahiplerine yapılan ödemelere yüzde 25,48 artış yansıtılacaktır. İNTİBAK YAPILMALI 2000 sonrasında emekli olanların aylıklarında farklı hesaplamaların yapılması, eşitliği bozmuş ve emekli aylıklarında kayıplar yaşanmıştır. 2000 öncesinde yapılan intibakın 2000 sonrası emeklilere yapılması ve bu kapsamda olan emeklilerin aylıklarının düzeltilmesi, sosyal devletin bir görevi olarak değerlendirilmelidir. Aynı kazanç ve prim ödeme gün sayısı olanların aylıklarının eşitlenmesi için intibak yapılarak norm ve standart birliği de sağlanmalıdır.”

ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ KALDIRILDI / EMEKLİNİN EK ÖDEMESİ İYİLEŞTİRİLMELİ

Eyidoğan; “Asgari ücretten vergi alınmaması, çalışanların ücretlerinde önemli bir artış getirmiştir. Vergi, bir ülkenin en önemli aracı olduğundan, her kesimden adaletli bir vergi alınması, vergi politikalarının temel ilkesidir. Emeklilere vergi iadesi karşılığı olarak yapılan yüzde 4-5 ek ödeme oranları, günümüzde yetersiz kalmıştır. Emekliler, harcamalarında yüksek oranda yüzde 8-18 arasında vergi ödemektedir. Emeklilerin ek ödeme oranı en az yüzde 10 olmalı; emeklilerin doğalgaz, elektrik ve su faturalarından KDV ve ÖTV alınmamalıdır. Emekliler, aldıkları aylıkla insanca yaşamayı her kesimden önce hak eden bir saygın kitledir. Emeklisine değer veren ve hak ettikleri aylığı ödeyen ülkeler, saygın ve gelişmiş ülkeler olarak değerlendirilmektedir. Emeklisini mutlu etmeyen ülkeler, geleceğe güvenle bakamaz” dedi.


Haber Okunma Sayısı : 895
06.01.2022



Hakkımızda.

25 Ocak 2006 tarihinde Basın ve Meslek İlkelerine Bağlı Kalmaya Söz vererek, Çaycuma Ekspres Gazetesi Günlük Siyasi Gazete olarak yayın hayatımıza başladık.

2009 yılında Çaycuma Ekspres Gazetesi ile devam ettiğimiz hizmet doğrultusunda matbaacılık sektörüne de adım atarak Miyanyedi Ofset olarak Çaycuma’da hizmet vermeye başladık.

Miyanyedi Ofset, her geçen gün genişleyen hizmet yelpazesiyle, matbaa, reklam, promosyon ve tasarım hizmetlerinde faaliyet göstermektedir. Sektöründe kaliteli hizmet anlayışıyla faaliyetlerine devam eden Miyanyedi Ofset, müşteri memnuniyeti ve devamlılığını sağlanmasını en önemli prensip olarak görür.

Bunu elde etmek için işle ilgili bütün kararlarımızda ve işin her aşamasında kalite, ve özenle ilgili prensipleri dikkate alıyor, en yüksek etik değerlere bağlı kalıyoruz.

Ayrıca, Eylül 2015’te Çaycuma Ekspres Gazetemiz haberlerine bir yenilik daha katarak son dakika haberler ve canlı yayın bağlantısıyla da bir yeniliğe daha imza attık.

EKSPRES GAZETESİ
Çay Mah.Saray Sok. No :1/B
Çaycuma - ZONGULDAK
Tel :0 372 615 79 70
E-mail : miyanyediofset@hotmail.com
Hava Durumu.
Hava durumu tahmini
Çaycuma
Bize Ulaşın