Pass

Kapalı ve açık alanda yumurta ve broiler (et) tavukçuluğu yetiştiriciliğini hijyenik şartlarda bulundurmak, biyogüvenlik şartlarda çalışmaları, uygun olmayan işletmelerin uygun hale gelmesini sağlamak amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayınlanan 2015 -13 sayılı genelgeye göre Zonguldak ilinde kurulu 278 adet Kanatlı işletmeleri ( yaklaşık 6 milyon adet/dönem kapasiteli) sahiplerini bilgilendirmek amacıyla Çaycuma Kültür ve Sanat Merkezi’nde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Zonguldak Kanatlı Yetiştiricileri Birliği’nin organizasyonu ile toplantı düzenlendi.

Toplantıda, birincil amacın güvenilir gıda üretmek amacıyla üretim alanlarının hijyenik şartlarda ve biyogüvenlik kurallarına uyumunu sağlamak olduğu vurgulandı. Konu ile ilgili sunumu Gökçebey Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Veteriner Hekim Sevim Küçükbekir yaptı.

Küçükbekir; “İşletme kapılarının önü ve çevresi uygun şekilde betonlanmış olmalıdır.  Araçların işletme alanına sokulmaması için her türlü önlem alınmalıdır. İşletme alanına girişi zorunlu yem ve hayvan nakil araçlarının temizlik ve dezenfeksiyonu sağlayacak uygun takım veya sistemler kurulmalıdır. Araçlar giriş/çıkışlarda önce temizlenmeli sonra arınık edilmelidir. İşletmeye gelen araç sürücülerinin işletme alanında dolaşmalarına izin verilmemelidir.  Yıkama suları kapalı drenaj sistemi ile fosseptik çukurunda toplanmalıdır.  İşletmede yağmur sularının işletme içinde ve kümes aralarında birikmemesi için drenaj sistemi bulunmalıdır. İşletme alanında yem, çöp, ağaç, su birikintisi gibi yabani kuşları cezp edecek oluşumlara yer verilmemelidir.  Ölen hayvanların imhası için işletme kapasitesine uygun büyüklükte ve uygun yapıda ölü imha çukuru ya da yakma fırını bulunmalıdır. Dönem sonunda kümeste kesinlikle canlı hayvan bırakılmamalıdır.  İşletme alanında yetiştirilen türün haricinde kanatlı hayvan, av hayvanı, kedi ve köpek gibi diğer hayvanlar bulunmamalıdır. Güvenlik açısından köpek bulunacaksa sürekli bağlı tutulmalı ve işletmede ölen hayvanlar ile beslenmemelidir. İçme suyu depoları ve su tankları sistemi arınık edilebilir nitelikte olmalıdır. İşletmelerde gübre çukuru varsa kesinlikle üstünün kapalı olması gerekmektedir. 

Kümesler beton zeminli, kolay yıkanabilir tavan ve duvarlara sahip olmalıdır.  Kümeslerde servis odaları mevcut olmalıdır. Servis odasında el ve ayak temizlik ve dezenfeksiyonunu yapabilecek düzenek/malzeme olmalıdır. Kemirgen ve haşere mücadele düzenekleri bulunmalı, kemirgen hareketliliği izlenmelidir. Kümeslere yabani kuşların girmesini engelleyecek her türlü tedbir (kuş teli gibi) alınmalıdır” dedi.

Toplantı sonrası tavuk çiftliği sahiplerinin soru ve önerileri dinlendi. Toplantıya Gıda tarım ve hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik, Gıda Tarım ve Hayvancılık Çaycuma İlçe Müdürü Coşkun Ulutaş, Zonguldak Kanatlı Hayvan Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Bayraklı, Zonguldak Damızlık Manda yetiştiricileri Birliği Başkanı Şenol Çakar da katıldı.

Haber: EKSPRES


Haber Okunma Sayısı : 2546
03.02.2016



Hakkımızda.

25 Ocak 2006 tarihinde Basın ve Meslek İlkelerine Bağlı Kalmaya Söz vererek, Çaycuma Ekspres Gazetesi Günlük Siyasi Gazete olarak yayın hayatımıza başladık.

2009 yılında Çaycuma Ekspres Gazetesi ile devam ettiğimiz hizmet doğrultusunda matbaacılık sektörüne de adım atarak Miyanyedi Ofset olarak Çaycuma’da hizmet vermeye başladık.

Miyanyedi Ofset, her geçen gün genişleyen hizmet yelpazesiyle, matbaa, reklam, promosyon ve tasarım hizmetlerinde faaliyet göstermektedir. Sektöründe kaliteli hizmet anlayışıyla faaliyetlerine devam eden Miyanyedi Ofset, müşteri memnuniyeti ve devamlılığını sağlanmasını en önemli prensip olarak görür.

Bunu elde etmek için işle ilgili bütün kararlarımızda ve işin her aşamasında kalite, ve özenle ilgili prensipleri dikkate alıyor, en yüksek etik değerlere bağlı kalıyoruz.

Ayrıca, Eylül 2015’te Çaycuma Ekspres Gazetemiz haberlerine bir yenilik daha katarak son dakika haberler ve canlı yayın bağlantısıyla da bir yeniliğe daha imza attık.

EKSPRES GAZETESİ
Çay Mah.Saray Sok. No :1/B
Çaycuma - ZONGULDAK
Tel :0 372 615 79 70
E-mail : miyanyediofset@hotmail.com
Hava Durumu.
Hava durumu tahmini
Çaycuma
Bize Ulaşın