Pass

Çaycuma ilçesi Kadıoğlu Köyü’nde bir Vatandaşa ait, bahçede Zeugma benzeri bir mozaik bulunmuştu.

Uzun süredir Ödenek bekleyen Kadıoğlu Köyündeki Roma dönemine ait antik şehir için, Ak parti Çaycuma ilçe başkanı Ahmet Çolakoğlu Ödenek talebinde bulundu. Çolakoğlu Çaycuma Kültür ve Sanat merkezi hakkında eksiklikleri dosya halinde bakanlığa sundu.     

Sera kurmak isterken Zeugma benzeri mozaiklerin ortaya çıkması üzerine Kültür Bakanlığı Kdz. Ereğli Müzesi tarafından kazı çalışmaları başlatılmış ve M.S. üçüncü yüzyılda Roma Dönemi’ndeki bir villaya ait olduğu tahmin edilen O muhteşem tablo ortaya çıkmıştı.

Çaycuma Ak Parti ilçe başkanı Çolakoğlu konu ile ilgili yaptığı açıklamada; “Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yaymanı makamında ziyaret ettik. Bakan yardımcımızdan Çaycuma Kültür ve Sanat Merkezi hakkında brifing vererek eksiklerin tamamlanması için destek istedik. Özellikle Kadıoğlu Mozaiklerinin kazı çalışmalarının 2016 devamı için ödenek talep ettik” dedi.

Kadıoğlu Köyünde bulunan Roma dönemine ait olduğu bilinen Villaya ait olduğu düşünülen oda hakkında genel bilgi; Kazı çalışmalarında bulunan, LYKURGOS ve AMBROSİA Mozaiği: bir üzüm bağı içinde betimlenmiş kompozisyonun solunda bir erkek figür sağma ise bir kadın figürü bulunmaktadır. Erkek bir balta tutan sol elini havaya kaldırmış kadının üstüne yürümektedir. Bu bir üzüm bağında bir erkeğin kadına saldırma sahnesidir. Tanrı Dionysus'a hakaret etmiş Trakya Kralı Lykurgos'un Ambrosia'ya saldırısını betimlemektedir.31.07.2009 tarihinde Kültür Bakanlığı’nın izinleri doğrultusunda çalışmalara devam edilmiş ve figürlü taban mozaiğinin yanında, geometrik motiflerden oluşan ve figürlü mozaik tabanda kullanılan tessera-lardan daha büyük tesseralar kullanılarak oluşturul muş ikinci bir oda daha ortaya çıkartılmıştır. 2008 ve 2009 yılları içinde iki odası ortaya çıkarılan M.S. 3'üncü yüzyıla ait (Roma dönemi) villa yerleşimi mimari tarzı mozaiklerin yayılım alanını görebil mek amacıyla 2010 yılı sezonunda da Kdz. Ereğli Müze Müdürlüğü başkanlığında, Arkeolog Ünver Göcen’in sorumluluğun da kazı çalışmalarına 12 işçi ile devam edilmiştir. Bu çalışmalar ile III. bir oda ve su yolu ile ayrılmış II. villaya ait olduğunu düşünülen yeni mozaikli oda daha ortaya çıkartılmıştır. Kabul ya da toplantı salonu olduğu tespit edilen oval mimari tarzı odanın zemin mozaiği, dıştan içe doğru geniş bantlarla, yaprak ve dalga motifleri ile ortadaki panoları çevrelenmektedir. Kare çerçeveler içinde yapılmış sarmallar için de 20 adet av sahneleri, hayvan mücadeleleri yer almaktadır. Yine zemin mozaiğinde köşelerde sakallı dört erkek masklarının başlarından çıkan Eros, arslanlar ve domuzlar tarafından taşınan sarmallar ve bitkisel motifler yer almaktadır.

Haber: EKSPRES

 

 

 

 


Haber Okunma Sayısı : 2517
03.02.2016



Hakkımızda.

25 Ocak 2006 tarihinde Basın ve Meslek İlkelerine Bağlı Kalmaya Söz vererek, Çaycuma Ekspres Gazetesi Günlük Siyasi Gazete olarak yayın hayatımıza başladık.

2009 yılında Çaycuma Ekspres Gazetesi ile devam ettiğimiz hizmet doğrultusunda matbaacılık sektörüne de adım atarak Miyanyedi Ofset olarak Çaycuma’da hizmet vermeye başladık.

Miyanyedi Ofset, her geçen gün genişleyen hizmet yelpazesiyle, matbaa, reklam, promosyon ve tasarım hizmetlerinde faaliyet göstermektedir. Sektöründe kaliteli hizmet anlayışıyla faaliyetlerine devam eden Miyanyedi Ofset, müşteri memnuniyeti ve devamlılığını sağlanmasını en önemli prensip olarak görür.

Bunu elde etmek için işle ilgili bütün kararlarımızda ve işin her aşamasında kalite, ve özenle ilgili prensipleri dikkate alıyor, en yüksek etik değerlere bağlı kalıyoruz.

Ayrıca, Eylül 2015’te Çaycuma Ekspres Gazetemiz haberlerine bir yenilik daha katarak son dakika haberler ve canlı yayın bağlantısıyla da bir yeniliğe daha imza attık.

EKSPRES GAZETESİ
Çay Mah.Saray Sok. No :1/B
Çaycuma - ZONGULDAK
Tel :0 372 615 79 70
E-mail : miyanyediofset@hotmail.com
Hava Durumu.
Hava durumu tahmini
Çaycuma
Bize Ulaşın